Historia kombuchy | Blog Local Kombucha

Historia kombuchy | Blog Local Kombucha

Kombucha jest znana na świecie od dawna. Od jak dawna tego tak naprawdę nie wiemy.

„Wzmianki o herbacianym grzybie jako o napoju oczyszczającym i energetyzującym można znaleźć w chińskich źródłach pisanych dynastii Jin — ok. 220 roku p.n.e. Napój zawędrował do Europy poprzez Japonię i Rosję w początkach XX wieku i w okresie II wojny światowej był już w Europie rozpowszechniony.”

Ale tak naprawdę więcej znamy legend niż potwierdzonych faktów historycznych.

Oto niektóre z nich:

Jedna z legend głosi, że cesarz Qin Shi Huang, który rządził Chinami w III wieku p.n.e., odkrył sekrety kombuchy i używał jej, aby zachować młodość i witalność. Podobno, cesarz był tak zauroczony mocą kombuchy, że nakazał, aby wszyscy obywatele w całym królestwie ją spożywali. Stała się znana jako „Herbata nieśmiertelności” i „Eliksir zdrowia”.

Dr Kombu

Inna legenda pochodzi z roku 415 n.e., kiedy to lekarz z Królestwa Sylla (Korea) został zaproszony do leczenia japońskiego cesarza Ingyō.

Podobno lekarz użył sfermentowanej herbaty, aby wyleczyć chorego cesarza. Lekarz nazywał się Kombu. Dodano do jego nazwiska „cha” prawdopodobnie od chaiu czyli herbaty. Herbata doktora Kombu, Kombucha.

Mrówka i meduza

Jeszcze inna legenda wspomina o chorym cesarzu, który wezwał mnicha o uzdrawiających mocach. Mnich obiecał wyleczyć chorobę cesarza za pomocą prostej… mrówki!

Włożył mrówkę do herbaty cesarza i poradził mu poczekać, aż „meduza” wyrośnie. Herbata pod meduzą (kombucha scoby?) miała go wyleczyć. 

Chociaż żadnej z tych trzech legend nie da się udowodnić, istnieje silny związek między kombuchą a zdrowiem. Prawdopodobnie w tamtych czasach napój ten spożywano w jego bardziej octowej postaci, niezbyt przyjemnej do picia.

Na szczęście czasy się zmieniły i Local Kombucha smakuje wyśmienicie. Sprawdź i się przekonaj!

A hand holding a glass of beer

Description automatically generated

Ciekawa i warta wspomnienie jest także historia kombuchy we Włoszech.

W latach 50. XX wieku Kombucha rozpowszechniła się we Włoszech, otoczona różnymi zabobonami i przesądami. Aby cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, należało podzielić grzybka kombuchy na 4 części i dać 3 z nich bliskim przyjaciołom, wraz z jasnymi instrukcjami, jak je karmić.

Nie można było sprzedać ani wyrzucić grzybka, w przeciwnym razie utraciłaby ona wszystkie swoje magiczne właściwości. Nieszczęście spadłoby wtedy na ciebie i wszystkich, którzy otrzymali kawałek cudownego grzybka!

Kombucha rozprzestrzeniła się niczym lotem błyskawicy we Włoskich domostwach.

Władze próbowały powstrzymać szaleństwo kombuchy, gdy zaczęto kraść wodę święconą z kościołów i dodawać ją do swojej kombuchy, aby zwiększyć jej magiczne właściwości!

Grzybowo kombuchowe szaleństwo stało się takim ewenementem, że grzyb trafił na pierwszą strone jednego z najpopularniejszych włoskich  tygodników – La Domenica del Corriere z grudnia 1954r.

Powstała nawet grzybowa piosenka:

https://www.youtube.com/watch?v=mtkeOhfnUGU&t=127s&ab_channel=RenatoCarosone-Topic

ŹRÓDŁA:

  1. https://revolutionfermentation.com/en/blogs/kombucha/kombucha-origins/#:~:text=The%20Ant%2C%20the%20Monk%2C%20and,ant!&text=While%20none%20of%20these%20three,vinegary%20form%2C%20rich%20in%20probiotics.

  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombucza#Biom_grzybka_herbacianego

Komentarze: 0

Wprowadź komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed opublikowaniem.

Nasze kombuche

Zobacz wszystkie ->