FAQ

O naszej kombuchy

Co to jest kombucha?

Kombucha to w największym skrócie fermentowana herbata. Powstaje w wyniku połączenia wody, cukry, naparu herbacianego lub ziołowego, oraz żywych kultur bakterii i drożdży.

Dlaczego nasza kombucha nie jest pasteryzowana?

Tak jakoś głupio by Nam było sprzedawać pasteryzowaną kombuchę. Local Kombucha to projekt nie tylko o kombuchy, ale przede wszystkim o cudzie fermentu – żywych kulturach o które dbamy, karmimy, mówimy do nich „Kocham Was”. Chcemy dzielić się ze Światem życiem i dobrem, dlatego nie pasteryzujemy Naszej kombuchy – niech mikroorganizmy wzbogacają Naszą mikrobiotę!

Skąd pochodzi woda używana do produkcji?

Woda używana do produkcji jest z Naszego własnego ujęcia – Prosto z Pogórza Izerskiego.

Czy kombucha jest gazowana naturalnie?

Oczywiście! To efekt fermentacji, współpracy pomiędzy bakteriami i drożdżami. Można sztucznie dogazować kombuchę, ale my takich praktyk nie stosujemy – dostajecie od Nas naturalne bąbelki ☺

Dlaczego nasza kombucha jest „żywa”?

To pytanie, na które odpowiedź znajdziemy na wielu poziomach.

Jest „żywa” bo:

- Nie jest pasteryzowana

- Jest dokarmiana ekologicznym cukrem, oraz fermentuje w naparze z ekologicznych herbat lub ziół

- Nastawy robimy na wodzie z własnego ujęcia, prosto z Pogórza Izerskiego.

- Podchodzimy do Naszych kultur jak do małych-wielkich cudów życia: rozmawiamy z nimi, piszemy notki z sercami, troszczymy się o nie

Dodatkowo, My, którzy tworzymy Local Kombuchę – czyli Agatha i Grzegorz – jesteśmy ludźmi, miewamy swoje lepsze i gorsze dni, ale codziennie dajemy całe Nasze serca projektowi „kombucha”. Wierzymy, że przekłada się to na jakość, którą czuć – w każdym łyku.

Składniki i jakość

Czy składniki są ekologiczne?

Tak, wszystkie składniki, które używamy do kombuchy posiadają certyfikaty ekologiczne.

Jakie herbaty i dodatki smakowe stosujecie?

Przede wszystkim ekologiczne. Herbaty, zioła, suszone owoce – wszystko sypane, nie używamy materiałów w woreczkach do zaparzania.

Obecnie używamy:

  • Ekologicznej zielonej herbaty sencha
  • Ekologicznej czarnej herbaty
  • Ekologicznych kwiatów hibiskusa
  • Ekologicznych koszyczków rumianku
  • Ekologicznej mięty pieprzowej
  • Ekologicznych ziół (m. in. Eko melisa, werbena, kocimiętka etc.)
  • Ekologiczny suszony imbir, pigwowiec, róża
Skąd pochodzą Wasze surowce?

Ekologiczna zielona herbata: Japonia

Ekologiczna czarna herbata: Mozambik

Ekologiczne zioła, suszone owoce: Polska

Ekologiczne kwiaty hibiskusa: Egipt

Czy zawiera cukier / kofeinę / alkohol?

Cukier: używamy do zastartowania fermentacji i jest przejadany w jej procesie. W końcowej fazie fermentu cukier będzie poniżej 5 gram/100 ml.

Kofeina: kombuche robione na bazie czarnej lub zielonej herbaty zawierają kofeinę.

Alkohol: Nasza kombucha zawiera do 0.5% alkoholu, i jest to naturalny efekt pracy drożdży – etanol produkowany przez drożdże jest pożywką dla bakterii kombuchy.

Czy Local Kombucha zawiera konserwanty?

Nie! Nie potrzeba absolutnie żadnych konserwantów dla Local Kombuchy – symbiotyczne kultury bakterii i drożdży same kontrolują swoje środowisko, i czynią ten napój bezpiecznym do spożycia ☺

Działanie i zdrowie

Czy kombucha wpływa na trawienie?

Tak. Kombucha, tak jak inne produkty fermentowane, pozytywnie wpływa na nasze trawienie, dzięki zawartości żywych kultury kombuchy, kwasów organicznych, oraz samych naparów herbacianych lub ziołowych.

Czy każdy może pić kombuchę?

Kombucha jest dla każdego! Niemniej jednak, jeżeli Twój stan zdrowia wymaga zażywania leków, zmagasz się z chorobą lub jesteś w ciąży, polecamy skonsultować się z lekarzem przed spożyciem kombuchy.

Ile kombuchy dziennie można pić?

Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kombuchą to polecamy zacząć od szklanki dziennie, aby przyzwyczaić organizm do nowego fermentu. Jeżeli czujesz się świetnie, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby pić więcej!

Czy kobiety w ciąży i dzieci mogą pić kombuchę?

Nasza kombucha może zawierać do 0.5% alkoholu. Jest to stężenie porównywalne do tych, które znaleźć możemy w kapuście kiszonej, ogórkach kiszonych, kimchi lub dojrzałym bananie. Jednak biorąc pod uwagę ciążę oraz spożywanie kombuchy przez dzieci, to decyzję pozostawiamy kobietom oraz opiekunom dzieci.

Czy kombucha pomaga na odporność?

W związku z tym, że nasza kombucha nie jest pasteryzowana, to zawiera żywe kultury kombuchy, które wspomagają naszą mikrobiotę jelitową. Silna i urozmaicona mikrobiota jelitowa pomaga nam trawić i przyswajać mikro- i makroelementy z pokarmu, dzięki czemu jesteśmy odżywieni i wzmacniamy naszą odporność.

Zamówienia i dostawa

Jak mogę złożyć zamówienie?

Możesz złożyć zamówienie na naszej stronie internetowej www.localkombucha.pl. Wystarczy wybrać i dodać do koszyka produkty, które chciałabyś/chciałbyś kupić, opłacić zamówienie w wybrany przez Ciebie sposób, a my zajmiemy się pakowaniem i dostawą.

Jakie są opcje dostawy i formy płatności?

Dostawa odbywa się za pomocą InPost Paczkomat lub InPost Kurier.

Płatności realizowane są przez Przelewy24. Możecie u nas zapłacić m.in. Blikiem, Kartą, Przelewem, Apple Pay, Google Pay.

Czy mogę kupić Waszą kombuchę stacjonarnie?

Jasne! Jesteśmy w blisko 30 lokalizacjach w całej Polsce – zapraszamy do zakładki Mapy na naszej stronie.

Czy realizujecie wysyłki poza Polskę?

Na chwilę obecną nie realizujemy wysyłek poza Polskę.

Co jeśli butelka dotarła uszkodzona?

Jeśli zawartość paczki jest uszkodzona niezwłocznie skontaktuj się z nami na adres email hello@localkombucha.pl. Proszę załączyć zdjęcia stłuczonych butelek.

Przechowywanie i spożycie

Jak przechowywać kombuchę?

Kombuchę należy przechowywać w temperaturze pomiędzy +2 a +8 stopni Celsjusza.

Czy muszę trzymać kombuchę w lodówce?

Jeżeli wybierasz się akurat na Grand Prix w Monako i planujesz znaleźć się na pierwszym miejscu podium Formuły 1, to jak najbardziej zostaw kombuchę w ciepłym – wystrzeli iście szampańsko!

A tak na serio – tak, trzymaj kombuchę w lodówce, ponieważ jest to naturalny ferment, który cały czas pracuje. Niższe temperatury spowalniają procesy fermentacyjne.

Ile czasu jest dobra po otwarciu?

Zalecamy spożyć naszą kombuchę jak najszybciej po otwarciu, do 3 dni. Kombucha trzymana dłużej zacznie przekształcać się w ocet kombuchowy (który możecie bez problemu użyć w kuchni jak np. ocet jabłkowy).

Czy może się popsuć?

Kombucha wraz z biegiem fermentacji i dostępem powietrza przerodzi się w ocet kombuchowy, który możecie bez problemu użyć w kuchni jak np. ocet jabłkowy.

Co jeśli kombucha ma osad lub „coś pływa w środku”?

Rewelacja! Osad i galaretowaty „grzybek” kombuchy to oznaki tego, że napój nie jest pasteryzowany i możemy cieszyć się pełnią dobrodziejstw fermentu!

Nasze kombuche

Zobacz wszystkie ->