Kombucha w naszym życiu pojawiła się pierwszy raz za granicą, pewnie jakoś 2018/2019 rok. Spróbowaliśmy, ale w sumie jakoś nas specjalnie nie powaliła, więc nie drążyliśmy tematu. W 2022 roku oglądaliśmy program w telewizji, gdzie przez chwilę ktoś pokazywał kombuchę w słoiku u siebie w kuchni. Przyszedł odpowiedni czas na kombuchę w naszym życiu, i wiedzeni ciekawością, postanowiliśmy zamówić starter i spróbować zrobić kombuchę samemu. Rewolucja! Zrobiliśmy, pokochaliśmy. Powiedzieliśmy o kombuchy rodzinie – również przepadli. Teraz każdy miał swój słoiczek kombuchy w kuchni ☺
Nie myśleliśmy o kombuchy jako o pomysłowi na biznes, a raczej jak o hobby. Ale jak to bywa, coraz więcej ludzi próbowało naszej kombuchy, i coraz więcej ludzi chciało ją od nas nabyć. Zmotywowani opiniami, i może trochę naiwni i na haju kombuchowym, poszliśmy na nasz pierwszy festiwal! Co to było za wydarzenie! Poniżej zdjęcia naszego bardzo profesjalnego stoiska. Na dzień przed tym festiwalem wzięliśmy potajemnie ślub, a napis malowaliśmy podczas mikro imprezy weselnej w naszym domku, w której uczestniczyli rodzice, świadkowie, i oczywiście My ☺
Profesjonalne nalewanie kombuchy na festiwal:
Od 2022 roku do 2024 zajmowaliśmy się kombuchą jako projekt hobbystyczny, obserwowaliśmy, gdzie nas ta przygoda zaprowadzi. W 2024 postanowliśmy spontanicznie spróbować naszych sił w konkursie ”World Kombucha Awards”, i wysłać naszą kombuchę na międzynarodowy (!) konkurs w którym uczestniczyło 250 zgłoszeń, z 29 państw. Ku naszemu ogromnemu, pozytywnemu zdziwieniu wygraliśmy srebrny medal w kategorii kombuch kwiatowych za naszą ”Pereat Umbra”! Polecieliśmy do Barcelony odebrać nagrodę, i spotkać się z innymi laureatami konkursu.
Pobyt w Barcelonie i nagroda zmieniły w nas coś fundamentalnie, i to właśnie wtedy postanowiliśmy zająć się kombuchą na serio. Odzew ze środowiska osób śledzących nasze kombuchowe dokonania był i jest wspaniały, co codziennie dodaje nam skrzydeł!
Dzisiaj każdego dnia działamy z i dla kombuchy, ulepszamy procesy, realizujemy naszą misję i wizję. Dziękujemy, że jesteście z nami i inspirujecie nas!
Ciekawe, gdzie nas dalej ta fermentująca przygoda zaprowadzi.
Komentarze: 0