Kombucha kombuchy nie równa, czyli na co zwracać uwagę kupując kombuchę.

Kombucha kombuchy nie równa, czyli na co zwracać uwagę kupując kombuchę.

W dzisiejszych czasach jako konsumenci jesteśmy przytłaczani ilością informacji na produktach spożywczych. Jeden temat to ilość pozycji w składnikach (jeśli są wartościowe dla konsumentów to świetnie, gorzej jak są sztucznymi dodatkami), drugi temat to ich zasadność i cel zastosowania.

A bottle of beer next to a glass of wine

Description automatically generatedKombucha to naturalny ferment znany od tysięcy lat. Na przestrzeni tych wszystkich stuleci nie potrzebowała niczego, wystarczył tylko zdrowy, organiczny ferment kultur kombuchy nadający charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Ale jak to bywa przy popularyzacji i komercjalizacji jakiegokolwiek produktu spożywczego, producenci szybko orientują się w tematach takich jak stabilność półkowa, daty minimalnej trwałości do spożycia (i jak ją wydłużyć), gaz lub jego brak, koszty i jakość półproduktów. Sam pojemnik, w którym sprzedawana jest kombucha również ma ogromne znaczenie – nie tylko komercyjne, ale przede wszystkim logistyczne.

Kombucha w Polsce nadal jest produktem niszowym, ale zyskującym coraz większy posłuch u konsumentów. Jesteśmy przyciągani do kombuchy niską zawartością cukru, kulturami fermentacyjnymi (o ile takowe są w danej kombuchy), oraz tym wspaniałym gazem, który tańczy na naszych podniebieniach, mniam!

Nasza przygoda z kombuchą tak na serio zaczęła się w roku 2022, i od tego czasu mieliśmy okazję przetestować wiele polskich i zagranicznych kombuch. Niektóre zapadły w naszej pamięci jako cuda fermentu, i marzy nam się spróbować ich raz jeszcze. Ale bywały też takie ”kwiatki” o których istnieniu lepiej żebyśmy My i Świat szybko zapomnieli (sorry, not sorry).

Reasumując, teraz już wiemy na co zwracać uwagę kupując kombuchę, choć nadal edukujemy się w tym zakresie. Poniżej macie listę naszych pro-tipów. Oczywiście jeżeli wasze zdrowie lub zalecenia lekarza uniemożliwiają wam spożywanie żywej kombuchy, to prosimy ustosunkować się do tych wytycznych.

Na co zwracać uwagę kupując kombuchę?

  1. Czy stwierdzenia np. „kultury kombuchy”, „SCOBY”, „bakterie i drożdże kombuchy” widnieją na etykiecie w sekcji ”Składniki/Ingredients”. 

Jeżeli nie, to jest to produkt nazywany kombuchą, ale nią nie jest. Popularnymi zamiennikami dodawanymi w czasie produkcji dla wytworzenia podobnego smaku jak ma kombucha to ocent jabłkowy.  Więc jak widzisz, że dodano ocet, i na dodatek nie ma wzmianki o (najlepiej żywych) kulturach kombuchy, to jest to napój octowy, nie kombucha (choć taka nazwa widnieje na etykiecie).

  1. Czy jest na etykiecie wzmianka o pasteryzacji?

Producenci kombuchy, którzy nie pasteryzują swojego napoju będą się tym chwalić, ponieważ w tym tkwi sedno kombuchy – na żywych mikroorganizmach. Niepasteryzowana kombucha ma naturalny osad, oraz potrafi wytworzyć się w butelce ”grzybek kombuchy”. Jeżeli nie jest nic napisane o pasteryzacji, a na dodatek napój ten stoi w temperaturze pokojowej, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest pasteryzowany i/lub fundamentalnie filtrowany (filtrami, które zbierają wszystkie drożdże i większość bakterii).

  1. Czy w składzie jest CO2/dwutlenek węgla?

Jeżeli jest CO2 w składzie to może oznaczać kilka rzeczy. Producent dodaje gazu, ponieważ chce ustabilizować produkt, może jest pasteryzowany i brakuje mu gazu, więc dodaje sztucznie, lub próbuje ukryć niedociągnięcia w smaku. Jako społeczeństwo wpojono nam wielkimi koncernami napojów wyskokowych, że musi być pełno gazu, inaczej jest lipa. Proponujemy wziąć gazowaną sztucznie kombuchę, odgazować ją i porównać smak z i bez gazu. Może być znaczna różnica.

  1. Czy jest wzmianka o stężeniu alkoholu?

Jeżeli nie widnieje żadna wzmianka o alkoholu na etykiecie kombuchy, to może oznaczać, że jest filtrowana, pasteryzowana i gazowana – wtedy faktycznie alkoholu brak. Jeżeli jest wzmianka o stężeniu alkoholu np. napój może zawierać do 0.5% alkoholu, to proces fermentacji nadal jest aktywny. Dzięki temu, że kombucha posiada symbiotyczne kultury bakterii i drożdży, poziom alkoholu jest naturalnie kontrolowany przez bakterie żywiące się etanolem.

Bazowe porady, ale stanowią dobry start do świadomego konsumowania kombuchy. Oczywiście, można dodać również temat np. ekologicznych składników i wody, który u Nas jest fundamentalny dla unikatowego smaku Local Kombuchy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak i z czego robimy Naszą kombuchę to zapraszamy do sekcji FAQ

Dzięki za lekturę i smacznego w Świecie kombuchy!

Agatha i Grzegorz

A glass of champagne and a bottle of wine on a plate

Description automatically generated

Komentarze: 0

Wprowadź komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed opublikowaniem.

Nasze kombuche

Zobacz wszystkie ->