W dzisiejszych czasach jako konsumenci jesteśmy przytłaczani ilością informacji na produktach spożywczych. Jeden temat to ilość pozycji w składnikach (jeśli są wartościowe dla konsumentów to świetnie, gorzej jak są sztucznymi dodatkami), drugi temat to ich zasadność i cel zastosowania.
Kombucha to naturalny ferment znany od tysięcy lat. Na przestrzeni tych wszystkich stuleci nie potrzebowała niczego, wystarczył tylko zdrowy, organiczny ferment kultur kombuchy nadający charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Ale jak to bywa przy popularyzacji i komercjalizacji jakiegokolwiek produktu spożywczego, producenci szybko orientują się w tematach takich jak stabilność półkowa, daty minimalnej trwałości do spożycia (i jak ją wydłużyć), gaz lub jego brak, koszty i jakość półproduktów. Sam pojemnik, w którym sprzedawana jest kombucha również ma ogromne znaczenie – nie tylko komercyjne, ale przede wszystkim logistyczne.
Kombucha w Polsce nadal jest produktem niszowym, ale zyskującym coraz większy posłuch u konsumentów. Jesteśmy przyciągani do kombuchy niską zawartością cukru, kulturami fermentacyjnymi (o ile takowe są w danej kombuchy), oraz tym wspaniałym gazem, który tańczy na naszych podniebieniach, mniam!
Nasza przygoda z kombuchą tak na serio zaczęła się w roku 2022, i od tego czasu mieliśmy okazję przetestować wiele polskich i zagranicznych kombuch. Niektóre zapadły w naszej pamięci jako cuda fermentu, i marzy nam się spróbować ich raz jeszcze. Ale bywały też takie ”kwiatki” o których istnieniu lepiej żebyśmy My i Świat szybko zapomnieli (sorry, not sorry).
Reasumując, teraz już wiemy na co zwracać uwagę kupując kombuchę, choć nadal edukujemy się w tym zakresie. Poniżej macie listę naszych pro-tipów. Oczywiście jeżeli wasze zdrowie lub zalecenia lekarza uniemożliwiają wam spożywanie żywej kombuchy, to prosimy ustosunkować się do tych wytycznych.
Na co zwracać uwagę kupując kombuchę?
-
Czy stwierdzenia np. „kultury kombuchy”, „SCOBY”, „bakterie i drożdże kombuchy” widnieją na etykiecie w sekcji ”Składniki/Ingredients”.
Jeżeli nie, to jest to produkt nazywany kombuchą, ale nią nie jest. Popularnymi zamiennikami dodawanymi w czasie produkcji dla wytworzenia podobnego smaku jak ma kombucha to ocent jabłkowy. Więc jak widzisz, że dodano ocet, i na dodatek nie ma wzmianki o (najlepiej żywych) kulturach kombuchy, to jest to napój octowy, nie kombucha (choć taka nazwa widnieje na etykiecie).
-
Czy jest na etykiecie wzmianka o pasteryzacji?
Producenci kombuchy, którzy nie pasteryzują swojego napoju będą się tym chwalić, ponieważ w tym tkwi sedno kombuchy – na żywych mikroorganizmach. Niepasteryzowana kombucha ma naturalny osad, oraz potrafi wytworzyć się w butelce ”grzybek kombuchy”. Jeżeli nie jest nic napisane o pasteryzacji, a na dodatek napój ten stoi w temperaturze pokojowej, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest pasteryzowany i/lub fundamentalnie filtrowany (filtrami, które zbierają wszystkie drożdże i większość bakterii).
-
Czy w składzie jest CO2/dwutlenek węgla?
Jeżeli jest CO2 w składzie to może oznaczać kilka rzeczy. Producent dodaje gazu, ponieważ chce ustabilizować produkt, może jest pasteryzowany i brakuje mu gazu, więc dodaje sztucznie, lub próbuje ukryć niedociągnięcia w smaku. Jako społeczeństwo wpojono nam wielkimi koncernami napojów wyskokowych, że musi być pełno gazu, inaczej jest lipa. Proponujemy wziąć gazowaną sztucznie kombuchę, odgazować ją i porównać smak z i bez gazu. Może być znaczna różnica.
-
Czy jest wzmianka o stężeniu alkoholu?
Jeżeli nie widnieje żadna wzmianka o alkoholu na etykiecie kombuchy, to może oznaczać, że jest filtrowana, pasteryzowana i gazowana – wtedy faktycznie alkoholu brak. Jeżeli jest wzmianka o stężeniu alkoholu np. napój może zawierać do 0.5% alkoholu, to proces fermentacji nadal jest aktywny. Dzięki temu, że kombucha posiada symbiotyczne kultury bakterii i drożdży, poziom alkoholu jest naturalnie kontrolowany przez bakterie żywiące się etanolem.
Bazowe porady, ale stanowią dobry start do świadomego konsumowania kombuchy. Oczywiście, można dodać również temat np. ekologicznych składników i wody, który u Nas jest fundamentalny dla unikatowego smaku Local Kombuchy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak i z czego robimy Naszą kombuchę to zapraszamy do sekcji FAQ ☺
Dzięki za lekturę i smacznego w Świecie kombuchy!
Agatha i Grzegorz
Komentarze: 0