"Opróżnij swój umysł, bądź bezkształtny, bezpostaciowy – jak woda. Wlewasz wodę do filiżanki, ona staje się filiżanką. Wlewasz ją do butelki, staje się butelką. Wlewasz ją do dzbanka, staje się dzbankiem. Woda może swobodnie płynąć lub może się rozbić. Bądź wodą, mój przyjacielu." - BRUCE LEE
Woda, przez wielu niedoceniana i pomijana, tak naprawdę jest źródłem życia i bez niej przestalibyśmy istnieć. Ludzki organizm składa się z około 70 procentach z wody i jej regularne picie w odpowiedniej ilości jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W procesie tworzenia kombuchy woda nie jest jedynie rozpuszczalnikiem dla liści herbaty i ziół; jest podstawowym składnikiem, który znacząco wpływa na ostateczny smak, aromat i ogólne wrażenia z picia kombuchy, a jej jakość i temperatura są ściśle powiązane z praktykami kulturowymi.
Prawdopodobnie jako jedni z niewielu producentów kombuchy możemy pochwalić się tym ze mamy własne ujęcie wody. Co to oznacza w praktyce?
Nasza woda jest żywa; brak w niej zanieczyszczeń i chemikaliów takich jak chlor który jest masowo używany do dezynfekcji i pozostawia nieprzyjemny smak i zapach.
ŹRÓDŁA:
https://www.gov.pl/web/gis/dlaczego-nalezy-pic-wode
Komentarze: 0